Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 12 návštěvníků)

Vepřová plec

0.0
Vepřová plec

Potřebné ingredience

1kg vepřového plecka, 1lžička cukru krystalu, 2,5 dkg soli, 1dcl vody.

Postup přípravy

Maso pokrájíte na kostky cca 4x4cm, osolíte, přidáte cukr a vodu. Dobře promícháte a necháte stát v lednici 2dny. Odleželé maso vložíme do nádoby na vaření šunky (uvnitř musí být ig.sáček), vtlačíme maso a dobře uzavřeme. Vaříme ve vroucí vodě 15 min., potom snížíme teplotu na cca 65°a udržujeme po dobu 60 minut. Po tém teplotu zvýším na cca 90°a vaříme dalších 20 minut. Potom vyjmene, prudce zchladíme ve studené vodě a studené necháme v lednici do druhého dne stát. Druhý den otevřeme a vyjmeme z formy. Odstraníme igelitový sáček a krájíme. Z 1 kila plecka (já ani nemám větší formu) získáte cca 900g výborného plecka ala šunka :-)

Naložené maso

Maso vtlačené do formy

..a hotovo :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

handaska 20. 2. 2011, 15:22
Kdysi dávno "za totáče" jsme doma tuhle šunčičku dělali.....byla to výsada našeho taťky :-$ :-$ :-$......áchich, ta byla..... (Y) (Y) (Y)....díky za připomenutí (L) (L) (L)
trala 16. 2. 2011, 16:25
(Y) (Y) (Y) :-) (clamp) (clamp) (clamp) (F)Vyzkouším, díky.
ursula4 16. 2. 2011, 16:10
Lenka,prosím ťa ,ten sáčok aj uviažeš motúzom?
Snezenkakyticka 16. 2. 2011, 18:41
@ursula4 Maruško upevnila jsem gumičkou, takovou tou klasickou, co určitě doma máte a pevně stáhla...
iv@ 14. 2. 2011, 13:35
*-) 25 dkg soli? Nemají to být gramy, 25 g?
irinkaaa 14. 2. 2011, 13:45
@iv@ Mají to být gramy (clamp) jste pozorná (Y)
Snezenkakyticka 15. 2. 2011, 12:56
@irinkaaa ...tam mělo být 2,5 dkg...omlouvám se, přepíšu to :-))
Vera N 6. 2. 2011, 10:13
Před léty jsem taky dělala šunku. Ovšem, neměla jsem "šunkovar", tak jsem to dala do klasických sáčků na tlačenku a postupovala podobně. Jen při chlazení jsem sáček občas otočila, aby byla šunku kulatá. (clamp) (clamp) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie